Fast eller flytande tvål?

Vad är egentligen bäst att välja mellan fast tvål och flytande tvål? Det finns ju aspekter som vad som är bäst för din hud, vad som är bäst för miljön och vad som är bäst för plånboken. 

Både fasta tvålar och flytande tvål kommer ju i en mängd skepnader idag. Det finns dyra tvålar, ekologiska tvålar, naturliga tvålar, prisvärda tvålar och så vidare. 

En del föredrar flytande tvål då de anser det är mer hygieniskt. Men ska man se till miljön, så är det ett sämre val. Oftast består den mest av vatten samt att den många gånger har transporteras halva världen runt innan den ställls i ditt badrum. Lägg till att den även oftast är i en plastflaska. 

Satsa på bra fast tvål

Det är skilllnad på tvål och tvål. En del tvålar, de blir snabbt fula, spricker och fylls med bakterier där de ligger på handfatet. Men köper du en fast tvål med kvalitet samt ser till att ha den i en tvålkopp, så kommer den att hålla bättre. Det allra bästa är att satsa på en handgjord tvål. Det eftersom att de som framställs industriellt, de utsätts för en process där glycerinet försvinner och det gör att tvålen lättare spricker. 

En handgjord fast tvål är oftast ekologisk samt brukar förpackas i papper, som är bättre för mijön än plasten som den flytande tvålen kommer i. 

Tre tumregler vid köp av tvål

1. Välj en handgjord fast tvål framför en industriellt framtagen tvål.

2. Välj en tvål med miljömärkning för att undvika allergiframkallande ämnen.

3. Använd tvålfat för att låta vattnet rinna av tvålen och därmed undvika risken för bakterietillväxt.

9 Mar 2022