Funderar du på att bygga om?

Om du funderar på att renovera hemma hos dig, är det några saker som du behöver tänka på innan du sätter igång, så du slipper bo i ett renoveringshem i flera månader. Med en god planering kan du renovera i några veckor och sedan vara klar. Men det kräver att du har finansieringen klar och att du planerar noga. För att göra det, kommer här några bra tips om hur du bäst bygger om.

Detta bör du tänka på innan renoveringen

Följande frågor ska du ställa om det är så att du har tänkt spara in på hantverkskostnaderna och renovera på egen hand.

Klarar du det själv? Det är naturligtvis den första frågan som du måste svara på. Har du gjort liknande renoveringar tidigare med gott resultat kan du vara ganska säker på att lyckas. Det bästa är att få gå "bredvid" någon som du vet är duktig och som kan. Eller om du får hjälp av någon som kan; en pappa, släkting, bror eller syster.

Får du göra det själv? Detta kan gälla större arbeten som rör elektricitet och rördragningar, ventilation, vatten och avlopp. Vet du att du kan detta, så är det bara att sätta igång. Då det kommer till elektriska arbeten måste en fackman göra det. Andra större ombyggnationer kan röra bygglov. Det är inte många saker man får ändra på en fasad.

Har du råd? Här kan det vara svårt att beräkna kostnaderna. Här gäller inte bara målarburkar och penslar. Ska du måla om fasaden måste du bygga byggställningar, eller hyra en sådan och det kostar.

Har du tid? Precis som när du räknar på kostnaderna måste du räkna på tiden. Även här kan dubbla tiden, eller tredubbla den så att du blir färdig i tid. Förslagsvis under semestern, eller under tiden som du söker nytt jobb. Det är stor vinst att se till att bli färdig innan du börjar jobba igen, för efter det kan det lätt bli så att du inte blir färdig med renoveringen alls.

Så slipper du flaskhalsar. Om det är så att du ska ha olika hantverkare som renoverar olika delar är det viktigt att deras arbeten inte krockar med varandra, eller måste vänta på varandra. Det kan bli dyrt för dig om du anlitat olika hantverkare, då kan det vara billigare att lägga allt på en enda firma som själva tar hand om planeringen.

6 Oct 2017