Göra egen handkräm

Något jag har drabbats av mer och mer, det är torra händer. Det gör att jag gör åt en hel del handkräm. Det går ju att köpa om man vill, men jag har även hittat ett recept på att göra egen kräm för händerna. Nu har jag inte testat än, samt att jag har väl inte gjort direkt många DIY-grejer alls. Men någon gång ska väl vara första. Det recept jag tänkt mig att göra är ett med kakaosmör och sheasmör.

Recept på krämen

Tänker jag delar med mig av vad man ska ha i, och hur man ska göra, om även ni vill testa:

  • 1 dl kakaosmör
  • 1 dl kallpressad sheasmörolja
  • 20 droppar eterisk lavendelolja
  • 2 kapslar E-vitamin

Så här gör du:

Mät upp kakaosmör och sheasmörolja i en skål och värm över ett vattenbad under omrörning. Sheasmöroljan är redan i flytande form och kakaosmöret smälter vid 32-35°C, så det behövs inga höga temperaturer.
När allt har smält så tar du av skålen från värmen och låter blandningen svalna i rumstemperatur medan du rör om lite då och då. Ställ därefter in skålen i kylskåpet en stund så temperaturen kommer ner ytterligare.
När krämen stelnat något så tar du ut den från kylskåpet. Tillsätt eterisk lavendelolja och E-vitamin genom att ta hål på kapslarna och pressa ut innehållet.
Vispa med en elvisp tills du fått en krämig konsistens likt grädde. Om du har problem med att få den att tjockna så ställer du in den i kylskåpet en stund till och provar igen. Ibland kan det ta ett par försök för att få den att fluffa upp.
Förvara din handkräm i en ren glasburk med lock.

28 Jan 2022