Hur fungerar det med köksrenovering när man hyr sin bostad?

Om du äger din bostad så står det dig fritt att renovera ditt kök eller andra rum, när du vill och hur du vill. Men hur är det då med köksrenovering i hyresrätt? Saken är den att då är det hyresvärdens ansvar att det blir gjort, samt är den som ska betala för det. Du ska regelbundet få erbjudanden om renovering. Oftast är det behovet som styr, men mindre fel ska åtgärdas så snart som möjligt och nya tapeter med mera brukar bytas med en intervall på 10-15 år. Om det är så att du inte har möjlighet att påverka eller få en köksrenovering i din hyresrätt, så finns det egna saker du kan göra, för att då ett mer hemtrevlig kök. Det går att förnya köket på flera sätt, genom små förändringar.

Fyll köket med kryddor

Kryddor gör köket hemtrevligt, grönt samt doftar gott. Sedan kan du även använda dig av dem då du lagar mat. Satsa på en snygg odlingsstation som ger kryddorna rätt ljus och vattenmängd. Det blir en snygg del av din inredning.

En annan sak du kan göra, som är enkelt att ändra eller ta bort är att köpa kakeldekor. Det finns en massa dekorplast, som kan sättas på kaklet i köket. Sedan lika lätt att ta bort den dagen du flyttar.

Förnya med små medel

I köket är det enkelt att göra saker nya, genom små deltaljer. Du kan byta ut alla knoppar så väl som alla köksluckor om du vill, se dock till så att hyresvärden godkänner att du gör det. 

Väggarna är bra att använda dig av med. Du kan på dem hänga upp små tavlor, personlig almanacka eller ett knivställ. Så blir det inte bara snyggt utan även ordning och reda. 

Fina hyllor och krokar är även det ett bra sätt att förnya på. På hyllorna kan du sedan arrangera kokböckerna på snyggt sätt.

Om du känner att ditt kök verkligen behöver renoveras, men inte hyresvärden vill göra det, fråga om du får måla om själv och bekosta det själv. Se bara till att göra det på fackmannamässigt sätt. 

11 Jun 2020