Hyra bostad

Hur kul det än är med ett eget hus, ett man köper av någon eller om man bygger nytt, så är det ju som så att alla har inte råd med det. Det går dock att hyra hus, vilket kan vara ett substitut fram tills att man har sparat till att köpa ett eget. Det finns dock en del saker att tänka på, när det ska hyra. Du bör se över hyreskontraktet, vad som är tänkt ska ingå. Vem ska stå för till exempel värme, vatten, sophämtning, skottning, sotning och så vidare? Det kan vara bra att ha en jurist, som ser över hyresavtalet. Goda råd och juridisk information går att hitta på nätet. Kolla även upp vad som gäller om det händer något med huset och om det ska repareras, vem ska stå för det? Det är viktigt att läsa kontraktet ni skriver under. Besittningsskyddet är sämre i ett hus än vad det är i en lägenhet. 

Hyra ut?

Om du istället har ett hus du vill hyra ut, så se till att noga gå igenom hyreslagens villkor. En bostadsrätt går att hyra ut, om föreningen godkänner det. Äger du ditt hus, så bestämmer du det helt själv! Då gäller besittningsskyddet. En del avtalar dock bort detta genom ett särskilt avtal, som ligger utanför hyreskontraktet.

Om du vill sälja huset även om du har hyresgäster som hyr ditt hus, så går det allt som oftast bra, bara du ser till att det finns med en uppsägningstid, som är rimlig. Hyreslagen anger ofta vilken uppsägningstid som gäller. 

19 Jan 2018