Kända byggnader runt om i världen

Människor har byggt byggnader i tusentals år - från enkla hyddor till storslagna tempel. Byggnader reflekterar världen omkring oss och fungerar som en visuell representation av hur den ständigt förändras.

I takt med att vi har utvecklats har det också gjort hur vi närmar oss att bygga strukturer. Vi bygger säkrare, snabbare, högre och större än någonsin tidigare, med hjälp av moderna konstruktionsmetoder och en stor, kunnig arbetsstyrka.

De som bygger byggnader får en verklig känsla av stolthet av sina skapelser, och det är något vi ser genom historien. Snarare än bara platser vi bor, arbetar och handlar i, kan byggnader vara monument, platser för tillbedjan, kulturella knutpunkter och mycket mer.

Vi går igenom några av de mest kända byggnaderna i världen.

La Sagrada Familia, Barcelona, ​​Spanien

Ursprungligen ritad av stiftsarkitekten Francisco de Paula del Villar, designen och byggnaden av templet togs över av den världsberömda arkitekten Antoni Gaudi. Även om det inte ursprungligen var tänkt att vara en katedral med sina ikoniska torn och kombinationen av gotisk stil och jugendstil, är den en av de mest ikoniska strukturerna i världen och ett bevis på Gaudis unika arkitektoniska stil.

Bygget började 1882, men planerna förstördes delvis under det spanska inbördeskriget och mycket tid har lagts ner på att försöka få ihop dem igen. Byggnaden ska slutligen stå färdig 2026, ett helt sekel efter Gaudís död.

Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten

Burj Khalifa är världens högsta byggnad. Den maffiga skyskrapan och magnifika mittpunkten i Downtown Dubai är hela 828,9 meter hög.

Bygget började på den 160 våningar höga byggnaden 2004 och dess dörrar öppnades sex år senare 2010. Uppgiften att skapa världens högsta konstgjorda struktur tilldelades Chicago-kontoret för det amerikanska arkitekt- och ingenjörsföretaget Skidmore, Owings och Merril LLP.

Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia

De otroliga 88 våningar höga, 451,9 meter höga Petronas Twin Towers i Kuala Lumpur är en oförglömlig syn.

Designad av den visionära arkitekten Cesar Pelli och färdigställd 1996, har den eleganta moderna designen av Petronas Twin Towers gjort byggnaden känd över hela världen. Konturen av strukturen liknar ett enormt "M", som symboliserar Malaysia och storheten i landets ambitioner och ambitioner.

Lutande tornet i Pisa, Pisa, Italien

Den här listan skulle inte vara komplett utan den mest kända biten av lutande arkitektur.

Det lutande tornet i Pisa, vars turbulenta konstruktion började 1173 och fortsatte över 200 år av krig, är ett av de verkligt ikoniska verken av medeltida europeisk arkitektur. Dess distinkta lutning gör den omedelbart igenkännbar; medan de 207 kolumnerna fördelade runt dess åtta våningar gör det till ett häpnadsväckande exempel på romansk arkitektur. Besökare kan klättra uppför dess 297 stegs spiraltrappa för att se ut över Pisa från toppen av tornet.

Taj Mahal, Agra, Indien

Taj Mahal byggdes från 1631 till 1653 och är kanske det finaste exemplet på Mughal-konst. Shah Jahan lät bygga Taj Mahal som ett mausoleum för sin älskade fru Mumtaz Mahal. Hans hängivenhet inspirerade till skapandet av en av de mest kända byggnaderna i världen, vars 240 fot höga kupol aldrig misslyckas med att dra flämtningar från observatörer. Den historiska och kulturella betydelsen av Taj Mahal erkänns av det faktum att det är en UNESCO: s världsarvslista.

Sydney Opera House, Sydney, Australien

Designad av den danske arkitekten Jorn Utzon, Sydney Opera House, känt för sina eleganta segelliknande strukturer, är ett konstkomplex med flera ställen och ett av 1900-talets mest ikoniska arkitekturverk.

Den är värd för mer än 1 500 föreställningar och utställningar per år, som lockar till sig 1,2 miljoner människor. Den stora skönheten i operahuset i Sydney lockar mer än sju miljoner besökare per år för att förundras över byggnaden, som också har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

Colosseum, Rom, Italien

Denna elliptiska amfiteater i centrala Rom anses vara en av de största arkitektoniska bedrifterna som de antika romarna uppnådde. Stadion hade plats för 50 000 åskådare och användes främst för gladiatorspel.

Byggd av betong och sten, började konstruktionen av Colosseum omkring 72AD och slutade år 80AD. Designen och formen på Colosseum har varit inspirationen för många moderna arenor.

Eiffeltornet, Paris, Frankrike

Eiffeltornet är en ikonisk struktur i Paris, Frankrike, uppkallad efter Gustave Eiffel, som var en ingenjör som ansvarade för utformningen och byggandet av tornet. Den är gjord av smidesjärnsgaller. Den byggdes mellan 1887 och 1889 för världsutställningen 1889.

För närvarande är det det mest besökta monumentet i världen. Den är 1 063 fot hög, vilket är den högsta strukturen i Paris. När den byggdes överträffade den Washington-monumentet och blev världens högsta människotillverkade struktur i 41 år fram till 1930 då rekordet togs av Chrysler Building i New York.

Parthenon, Aten, Grekland

Parthenon är ett grekiskt tempel från 500-talet f.Kr. som ligger på toppen av Akropolis-kullen i Aten. Tillägnad den grekiska gudinnan Athena Parthenos byggdes Parthenon av arkitekterna Ictinus och Callicrates under överinseende av skulptören Phidias.

Arbetet började 447 f.Kr., och själva byggnaden stod färdig 438. Även om den rektangulära vita marmorn Parthenon har lidit skada under århundradena, inklusive förlusten av det mesta av sin skulptur, har dess grundläggande struktur förblivit intakt.

Angkor Wat, Kambodja

Skapat på 1100-talet under tre decennier av kungen av Khmerriket, Suryavarman II, Angkor Wat beläget i Siem Reap (nordvästra Kambodja) är det största religiösa monumentet i världen. Ursprungligen tillägnad den hinduiska guden Vishnu förvandlades det gradvis till ett buddhistiskt tempel. Det är också kvar som det bäst bevarade och största templet i ruinerna av staden Angkor, och lockar miljontals besökare om året.

Palace of Westminster, London, Storbritannien

Palace of Westminster, mer allmänt kallad Houses of Parliament, är det symboliska centrumet för politisk makt i Storbritannien. Byggnaden, på Themsens norra strand i London, innehåller House of Commons och House of Lords som tillsammans fungerar som Storbritanniens parlament.

Det designades enligt den gotiska traditionen av arkitekten Charles Barry och Augustus Pugin, och byggdes mellan 1840 och 1870. Dess kanske mest ikoniska inslag är Elizabeth Tower, mer känt under namnet på sin klocka, Big Ben.

Empire State Building, New York, USA

Denna byggnad brukade vara den högsta byggnaden i världen och en film eller ett TV-program blev aldrig färdigt utan att det visades på skärmen. Empire State Building, ett nationellt historiskt landmärke, är New Yorks mest kända symbol, byggd med stor stolthet 1930.

Den stora pyramiden i Giza, Egypten

Den stora pyramiden i Giza i Egypten är ett av världens sju underverk, och den äldsta och största pyramiden av dem alla. Byggd som gravar för tredje och fjärde dynastins faraoner, Giza-pyramiderna är några av de mest kända konstruktionerna på jorden.

Notre Dame-katedralen, Paris, Frankrike

Notre Dame-katedralen – kanske det mest ikoniska exemplet på gotisk arkitektur. Ursprungligen tänkt av biskop Maurice de Sully, byggandet av världens mest berömda gotiska katedral började 1163 och slutfördes nästan 200 år senare i Paris, Frankrike.

Arkitektoniskt känd för sin banbrytande verksamhet med revbensvalvet och den flygande strävan, har katedralen överlevt krig, revolutioner och nu senast en massiv brand som förstörde mycket av dess interiör och dess ikoniska spira men lämnade huvudstrukturen intakt.

22 Mar 2023