Laga eller byta ut gamla fönster?

Vi måste komma ifrån vår slit och släng-mentalitet som bitit sig fast hos oss sedan 50-talet då man skulle slänga ut allt det gamla och få in det nya och moderna även fast det gamla var fullt funktionsdugligt. Vackra trähus fick plåtfasader, gedigna furugolv fick linoleummattor och den gamla vedspisen slängdes ut till fördel för en modern elektrisk. 

Så tänker vi inte idag längre och jag gillar det. Inredning med gamla grejer är både vackert och en utmaning men ibland så måste man ställa sig frågan om det är värt besväret att laga jämfört med att köpa nytt? Som med fönster till exempel. När är det bättre att byta?

Tre saker att tänka på

För att fatta rätt beslut kring det här med att byta fönster så är det tre saker jag tycker man ska tänka på:

  1. Energiförbrukningen
  2. Utseende
  3. Kostnad

Ett nytt fönster släpper inte in kyla på samma sätt som ett gammalt, och det släpper inte heller ut lika mycket värme. Ett gammalt fönster betyder att man får högre kostnader för uppvärmning än nytt. Så enkelt är det. 

Sedan är det estetiska väldigt viktigt för mig. Det kan vara värt att laga det gamla för att få rätt utseende på huset. Man kan också vända sig till fönstermästaren Mockfjärds som kan få fram nya fönster med allmogestil. Då kan det bli rätt snyggt ändå. 

Den sista punkten att ha i beaktande är kostnaden för ett byte. Är det försvarbart ekonomiskt att byta? Glöm då inte att räkna på hur mycket en fönsterrenovering kostar så du jämför rätt siffror. 

17 Oct 2021