Till helgen som kommer, så ska det bli lite festligheter hemma hos mig. Flera vänner ska komma på besök, varav en kommer ganska långväga från, så han stannar över hos mig, hela helgen. Det var ett bra tag sedan vi sågs, vi två, då han för ett tag sedan fick nytt jobb, nåt med ventilservice tror jag det var. Vet inte om man gör service av ventiler då, eller vad det är, får väl fråga honom när han kommer hit. Anledningen till festen är att vi vänner, firar att vi varit vänner i ett visst antal år. Jag har planerat en festmeny, som jag tänkte dela med mig av här till er.
Jag har tänkt att laga allt själv, även om catering kanske vart smart, men, men, det är rätt kul stå i köket med.
Till förrätt ska jag göra detta;
Råraka med löjrom och gräddfil
200 g löjrom
6 stora fasta potatisar
1 rödlök
1 dl gräddfil
smör och matolja, att steka i
Garnering
4 citronklyftor
4 dillvippor
Låt rommen rinna av i en finmaskig sil i några timmar i kylen.
Skala och finhacka löken.
Skala och finriv potatisen och krama ur vätskan väl.
Lägg det rivna i en bunke och krydda med salt och peppar.
Hetta under tiden upp stekpannan på något mer än medelvärme.
Smält en klick smör i pannan och tillsätt lite olja.
Forma fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter.
Stek en råraka i taget när fettet i pannan blivit gyllenbrunt.
Låt dem ligga stilla och steka tills de fått fin färg och börjar bli frasiga i kanterna, i 3–5 minuter.
Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten.
Lägg rårakorna på varsin tallrik.
Portionera ut rommen, gräddfilen och rödlöken på rårakorna och garnera slutligen med citron och dill.
Sedan till huvudrätt så ska jag göra lammstek med rödvinsås, receptet hittar du här. Sedan var det då efterrätt med, det lutar åt att jag gör detta;
Tiramisu i glas
Kaffedränkning
170 g strösocker, (2 dl)
450 g vatten, (4,5 dl)
25 g espressopulver, finmalet (0,5 dl)
50 g marsalvin, (0,5 dl)
18 fingerkex (saviardokex)
Tiramisu
500 g mascarpone
50 g grädde, (0,5 dl)
250 g grädde, lösvispad (2,5 dl)
60 g äggula, (4)
50 g vatten, (0,5 dl)
85 g strösocker, (1 dl)
Dekorera
200 g grädde, vispad (2 dl)
kakao
Kaffedränkning
Blanda strösocker, vatten och espressopulver i en kastrull och koka upp. Stäng av värme och ha i marsalvin, låt det svalna.
Tiramisu
Blanda mascarpone och 50 gram grädde i en bunke. Vispa upp 250 gram grädde i en annan bunke, inte för hårt utan lösvispad och krämig.
Separera äggulorna från äggvitorna och lägg äggulorna i en bunke.
I en kastrull blandar du vatten och strösocker. Koka upp vatten och socker 2-3 min och häll det över äggulorna medan du vispar på maxhastighet, vispa tills äggskummet är svalt.
Blanda i lite i taget av skummet i bunken med mascarponen tills du har en slät kräm, vänd sist i grädden och blanda tills du har en slät och fin tiramisukräm.
Montering
Bryt bitar av fingerkexen och lägg i botten av glaset. Häll på rikligt med kaffedränkning och låt kexen suga åt sig.
Lägg på ett lager med tiramisukräm, sen börjar du om igen. Stoppa in i kylen minst 1 timme, ta ut och toppa med vispad grädde och pudra på kakao.