När du vill bygga din egen altan

Funderar du på att bygga en egen altan? Det är inte särskilt svårt, bara du är noggrann. En jämn grund som är gjuten innan, ger den största sannolikheten för en bra altan. Det är ju så skönt att ha ett eget trädäck där du kan bjuda på mat, ligga och sola, eller bara vistas på. Därför kommer här bra tips på vad du bör tänka på då du ska bygga en sådan. Tipsen kommer från http://byggledarna.se. Kika gärna på fler tips om bygge på den bloggen.

Tänk på detta då du bygger en altan

Att bygga sin altan i trä är väldigt omtyckt här hos oss som bor i Norden. De allra flesta altaner byggs med trätrallar. Det är mjukt och tåligt och blir snyggt. Du bör börja med gjutna betongplintar. Då behöver du inte någon sandbädd. Däremot behöver du bärlinor som du lägger ovanpå plintarna för att de ska fungera som underlag för reglarna. En altan i trä ger en naturlig anslutning till golvet inne. Springorna mellan brädorna fungerar oftast som en ”smutsspärr” mellan golvet inomhus och altangolvet. Det är inte lätt alla gånger att lägga en trätrall om du inte har gjort det förut men det underlättar om du gör ett ordentligt förarbete.

Gjutningen och trallar viktigt

Själva gjutningen av betongplintarna och bärlinor ovanpå plintarna är viktiga för att få ett hållbart altangolv. Du bör lägga trallen på reglar som ligger fast och plant på marken. Det är viktigt att du använder dig av trätrallar av allra bästa kvalitet. Snåla inte med det då du bygger din altan. Priset är mindre viktigt i sammanhanget, det viktiga är kvaliteten på trätrallarna. När du kommit så långt att du kan lägga dem reglarna vänd då alltid kärnsidan uppåt. Det innebär att du måste titta på trallarna och vända den sidan uppåt där årsringarna är som minst. Om en kärnsida på trallen blir våt, vid regn, då bågnar träet uppåt, så att vattnet rinner av träet istället för bevarar vattnet i träet. Om du gör fel här kommer du få problem med sprickor i trallarna, vilket är onödigt. Med kärnsidan uppåt får du mindre slitningar på träet, vilket blir fult i längden. Lycka till nu med altanbygget!

7 Sep 2017