När du vill bygga själv

Att renovera på egen hand ger en väldig tillfredsställelse. Det handlar inte bara om att då du gör det själv få ner kostnaderna. Det är något kreativt som du själv har lyckats åstadkomma. Men hur gör man då? Det finns flera tips på hur du kan bygga själv från bloggen bygginstruktioner.com.

1. Rolla först fuktskyddsmassa över väggarna. Det är viktigt att de är torra och låt torka en timme. Täta sedan vinkeln mellan golv och vägg med en fiberremsa. Limmar fast den. Därefter bakar du in remsan i tätmassan. Var noggrann.

2. Limma sedan en fiberremsa över alla skarvar och hörn. Lägg sedan silikon i alla springor och limma fiberemsan runt dem. Obs! Använd mycket tätmassa. Så mycket att du dränker fiberremsan!

3. Nu är det dags att rolla. Rolla hela väggen med tätningsmassan. Rolla ända till golvet. Låt torka i minst 2 timmar. Temperaturen är avgörande för torktiden. Under +15 grader ska du inte jobba alls.

4. Rolla på nytt. Nu ska du rolla fogmassan så den är ungefär 1 mm tjock och se till att det är jämnt på hela väggen. Låt torka i minst 20 timmar.

5. Då är det dags för fogmassan. Använd en kam som rekommenderats i butiken där du köpt kaklet. Börja med att föra fogmassan över väggen. Den ska vara välarbetad och ha en tjocklek på mellan 4-6 mm och du ska dra ut den med din kam som hålls vinkelrätt mot underlaget.

6. Sätt sedan upp en rätbräda och kontrollera med ett vattenpass att den är helt rak. Börja kakla nedifrån och upp. Sätt plattan vid den slutliga placeringen, tryck till och för den i sidled till exakt position. Upprepa. För att få så raka linjer som du bara kan, måste du använda ett fogsnöre och ett kakelkryss. Fogarna kontrollerar du med jämna mellanrum genom att använda ett vattenpass. Då och då måste du också kontrollera massan. Du lyfter på valfri platta och tittar på baksidan; är den full av fogmassa är det ett gott tecken.

7. Ta bort rätbrädan och sätt kakel där den suttit. Låt torka i minst 2 dygn.

8. Dra bort fogsnöret. Inte i hörnen! Lämna kvar kryssen. Foga genom att dra ut fogbruk och bearbeta med en gummispackel. Dra diagonalt över mönstret och se till att alla fogar fylls i.

9. Torka sedan bort allt bruk och all smuts med hjälp av en svamp. Skölj svampen ofta. Efter några timmar kan du polera sedan med mjuk trasa.

10. Håll kaklet lite fuktigt. Det är viktigt! Använd en fuktig svamp och dra över väggarna med jämna mellanrum. Sedan är det klart!

28 Aug 2017