Renovering som skapar rymd

Vi har gjort om vardagsrum och håller på att öppna utrymme mot köket också. Vi bor i ett gammalt hus från 1950-talet och vi tycker det är kul att bevara vissa detaljer och tänk från den tiden, samtidigt som vi vill göra det toppmodernt, eller så modernt som det nu går utan att ta bort lägenhetens själ, om nu ett hus kan ha en själ. Jag tycker det. Man känner ofta den när man kommer in i ett hus för första gången. Sedan kommer det till detaljer i huset som kan skvallra om vilken själ huset har. Det är spännande.

Renoveringen ger öppna ytor

Under 1950-talet var det modernt att ha eget rum, stänga dörren om sig och stänga in sig, eller matoset, eller stänga dörren för oljud. Nu vill vi ju ha öppna ytor, och räds varken matos eller oljud från vardagsrummet. Inte heller har vi så stora behov av att stänga in oss på våra rum heller. Så dörrarna har ju mer eller mindre försvunnit. Vi vill ha rymd och ytor. Därför har vi slagit ut väggar och låtit vardagsrum fått samma väggfärg som matsalens väggar. Det har gjort mycket för att förändra vår bostad. Det känns som att vi plötsligt kan andas lite lättare.

Vi har fått hjälp från nätet

Vi har fått hjälp har från en hemsida som heter www.byggkalmar.se. Där har vi fått allehanda praktiska och fiffiga tips på hur vi ska gå till väga i vår renovering. Vad ska göras först? Vilka väggar kan man slå ut? Vad kostar det att anlita hantverkare? Och mycket annat. Eftersom ingen av oss, varken jag eller min man är särskilt erfarna av renovering, har det varit bra att få råd från nätet så vi fått någon slags uppfattning om hur det är att renovera. Det är kul och lärorikt! Och fint hemma när det hela är klart.

6 Jul 2017