Så lyckas du med fastighetsklippet!

Många drömmer om att göra fastighetsklipp genom att köpa-renovera-sälja och det är ett bra sätt att förmera sitt kapital, om man är noggrann och har öga för fastigheter som går att sälja. Många glömmer att det även medför risker. Helt riskfritt är det alltså inte. I värsta fall hittar man en fallfärdig lägenhet, eller hus, renoverar slarvigt och inte får det sålt. Då sitter man med miljoner som man har lagt ut och kanske är skuldsatt. Det vill ingen vara med om. Gör du rätt, kan du göra riktigt bra klipp.

Du bör köpa billigt och sälja dyrt

För att lyckas är det viktigaste att du hittar ett riktigt billigt objekt, och sedan lyckas sälja så dyrt du bara kan. Det är faktiskt svårare än det låter. Dels är området och läget minst lika viktigt som bostaden, eller huset. Ska du sedan kunna sälja det för stora summor bör alltså området vara så pass attraktivt att du får det sålt för den summa som du önskar. Är du själv hantverkare har du ännu större chans att lyckas, då du kan hålla nere kostnaderna för renoveringsarbetet. Ju lägre renoveringskostnader desto bättre, samtidigt bör du ha ganska exklusiva material för att kunna ta bra betalt.

Kalkylera på kostnaderna innan du sätter igång

Varje god affär startar med en realistisk budget. Tänk bakåt är ett bra råd. Börja med den slutsumma som du önskar få för den nyrenoverade lägenheten eller huset. Sedan räknar du ut utgifterna det tar för att renovera badumr, kök, golv med lister, väggar med tapeter, och vad det sedan kostar att lägga ut den för försäljning. Glöm inte att ta med de kostnader du kommer att ha under tiden som du äger objektet. Ta i ordentligt för utläggen, vilket är mer realistiskt än att snåla på dem. Det går ofta åt mer än man tänkt sig från början. Ser du då att du kan få en vinst är det bara att köra. Läs mer Ekonomifokus.se.

14 Sep 2017