Så väljer du rätt gardiner

Att ha gardiner i dina fönster gör det mer ombonat och mysigt så väl som att det dämpar ljud. Det är även en snygg inredningsdetalj. Dock finns det en del saker att tänka på då du ska köpa gardiner samt hur du ska hänga dem. Du kan köpa snygga gardiner från Textilonnet som erbjuder ett brett utbud av hemtextil. Det är viktigt att välja gardin som passar ditt fönster. Det gäller att ha rätt mått, samt rätt material. Du bör inte ha för korta gardiner eller att de fyller upp fönstret allt för dåligt. Tumregeln enligt inredare är att hänga gardinerna minst 20 cm upp från fönsterkarmen. 

Tips då du ska hänga upp dina gardiner

Det är rätt smart att hänga gardinerna rätt högt upp, då det hjälper till att förstora rummet. Du kan använda gardinstång, men för ännu bättre höjd kan du välja en gardinskena att sätta fast i taket. Ett annat bra tips är att se till att hänga brett. Se till att stången eller skenan är längre än vad fönstret är brett. Det gör att du då kan placera gardinerna på sidan om fönstret och maxa ljusinsläppet.

En smart sak att göra är att välja gardiner som är dubbelt så breda som ditt fönster. Det är då snyggt oavsett om du har gardinerna öppna eller fördragna.

Färg är även en sak att fundera över. Varma färger gör rummet mer ombonat, medan svalare kulörer får det att kännas luftigare.

Längden är även den viktig, då allt för korta gardiner ser malplacerade ut. Hellre då att de är för långa. 

10 Sep 2020