Tre typer av belysning

När man inreder ett hem så är det viktigt att inte glömma bort att ha en bra belysning. Oftast så rekommenderas det att man har mellan 5-10 ljuskkällor i ett rum. Lampor överlag är oftast något du kan placera, montera eller sätta upp på egen hand. Men du som har behov av eljour Stockholm eller måste göra en elinstallation, du bör anlita en elektriker. När man pratar belysning så talar man oftast om tre olika typer. Det är allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning. Det är bra att försöka ha alla dessa tre typer i alla rum. 

Allmänbelysning

Allmänbelysning har ofta ett mjukt ljus samt ger digf en bra överblick av hela rummet. Det är denna lampa du kan tända först, i ett mört rum, då den snabbt lyser upp. Allmänbelysning är också viktigt när du gör saker som gör att du behöver ljus i hela rummet, såsom när du städar eller letar efter borttappade grejer. 

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning behöver du ha för att få till en mjuk, inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är att placera mindre lampor som sprider ett diffust ljus på olika ställen i rummet. 

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är bra då du behöver se riktigt bra. Det kan vara att du ska trä en tråd i en nål, eller när du arbetar vid skrivbordet, eller står i köket och hackar lök. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat, riktat ljus som gör att du kan fokusera på det du gör. 

29 Aug 2020